SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203050 | Marcali, Hősök tere 3.

Intézmény logo

Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Helyszín:

Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola

Belépési feltétel: 8 általános

Képzési idő: 3 év 
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05

 

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó ipari egységekben, háztartásokban.

A szakács szakképesítéssel betölthető munkakörök:
– Diétás szakács
– Étkezdei szakács
– Grill szakács
– Gyermekélelmezési szakács
– Hajószakács
– Hidegkonyhai szakács
– Közétkeztetési szakács
– Melegkonyhai szakács
– Pizzakészítő szakács
– Segédszakács


Partnereink

SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum


Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola

Marcali, Hősök tere 3.

Telefon: +3685510130

E-mail: hikman@siofokiszc.hu

OM azonosító: 203050

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000117


2024Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola