Helyszín: Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola
Belépési feltétel: 8 általános
Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Képzési idő: 3 év
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01
Kiknek ajánljuk? Mindazoknak, akik:
• garantáltan piacképes szakmát szeretnének Magyarországon és külföldön,
• kedvet éreznek ahhoz, hogy a vendéglátásban dolgozzanak, és a gasztronómia kiváló művelőjévé váljanak,
• „műkedvelőként” szeretnének megismerkedni a cukrászat, az édesség készítés rejtelmeivel.
• szeretnek alkotni, kreatív dolgokat megvalósítani ezen a területen is
A cukrász feladata az élelmiszergyártás higiéniai alapkövetelményeinek betartása a korszerű táplálkozáshoz mind jobban igazodó cukrászsütemények készítése.
A cukrász félkész termékeket (tésztát, krémet) készít, tartós gyümölcskészítményeket, cukrászati késztermékeket állít elő, befejező műveleteket, egyszerű díszítéseket végez. Jártasságot szerez a fagylalt főzésében, fagyasztásában, melyekből fagylaltkelyheket, pohárkrémeket, tányérdesszerteket készít. Megismerkedik a népszerű uzsonnasütemények gyártásával, az egyre inkább keresett diabetikus termékek előállításával, elsajátítja a bonbonkészítés alapjait. A szakképesítéssel rendelkező képes:
– cukrászati technológiai műveletek elvégzésére
– szakszerűen tudja kezelni a cukrászati gépeket
– nyersanyagok előkészítését elvégzi
– csomagolási feladatokat lát el
– részt vesz termékfejlesztésekben
– vezetői feladatokat végezhet
– rendezvényekre, alkalmakra különleges termékeket készíthet
– mestervizsgát szerezhet