SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203050 | Marcali, Hősök tere 3.

Intézmény logo

Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Helyszín: Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola
Belépési feltétel: 8 általános

Képzési idő: 3 év 
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01

 

Kiknek ajánljuk? Mindazoknak, akik:
• garantáltan piacképes szakmát szeretnének Magyarországon és külföldön,
• kedvet éreznek ahhoz, hogy a vendéglátásban dolgozzanak, és a gasztronómia kiváló művelőjévé váljanak,
• „műkedvelőként” szeretnének megismerkedni a cukrászat, az édesség készítés rejtelmeivel.
• szeretnek alkotni, kreatív dolgokat megvalósítani ezen a területen is
A cukrász feladata az élelmiszergyártás higiéniai alapkövetelményeinek betartása a korszerű táplálkozáshoz mind jobban igazodó cukrászsütemények készítése.
A cukrász félkész termékeket (tésztát, krémet) készít, tartós gyümölcskészítményeket, cukrászati késztermékeket állít elő, befejező műveleteket, egyszerű díszítéseket végez. Jártasságot szerez a fagylalt főzésében, fagyasztásában, melyekből fagylaltkelyheket, pohárkrémeket, tányérdesszerteket készít. Megismerkedik a népszerű uzsonnasütemények gyártásával, az egyre inkább keresett diabetikus termékek előállításával, elsajátítja a bonbonkészítés alapjait. A szakképesítéssel rendelkező képes:
– cukrászati technológiai műveletek elvégzésére
– szakszerűen tudja kezelni a cukrászati gépeket
– nyersanyagok előkészítését elvégzi
– csomagolási feladatokat lát el
– részt vesz termékfejlesztésekben
– vezetői feladatokat végezhet
– rendezvényekre, alkalmakra különleges termékeket készíthet
– mestervizsgát szerezhet


Partnereink

SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum


Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola

Marcali, Hősök tere 3.

Telefon: +3685510130

E-mail: hikman@siofokiszc.hu

OM azonosító: 203050

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000117


2024Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola